Вибори 2012

Вибори 2012 17-й виборчий округ

Статті

 

У ЦВК вважають, що рішення ВАСУ неправомірне

Рішення Вищого адмінсуду про позбавлення депутатських мандатів Павла Балоги і Олександра Домбровського суперечить низці норм законодавства.

Про це він заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі "Українській правді".

"По-перше, строк звернення до суду щодо дій ОВК про підсумки голосування і дій ЦВК про результати виборів в мажоритарному окрузі становить 5 днів за Кодексом адміністративного судочинства. Цей строк пропущений давно. Уже 4 місяці минуло від дня голосування", - зауважив він.

"По друге, після реєстрації депутатів і закінчення строку на судове оскарження обидва депутати склали присягу у ВР і набули повноважень народних депутатів України. Цей момент у юридичній площині є незворотним", - наголосив заступник голови ЦВК.
Крім того, він нагадав, що підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України є визначені в статті 81 Конституції. Таких підстав лише 6.

Стаття 81 Конституції передбачає, що повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.
Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:
1) складення повноважень за його особистою заявою;
2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
4) припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;
5) смерті.

Рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.
У разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду.
Коментарі:

9.02.2013 - 23:25 #1Slavco
грамотний юзер цей магера. розписав-як по нотах. 100 пудово правий. але щось ВАСУ перемудрив, хоч, як на мене, по-Божеськи, домбра ці вибори не виграв. щось херово почали справи в державі йти-так і якийсь админсуд обаму позбавить президентського титулу. имхо
10.02.2013 - 02:28 #2Arhip
До речі, ми будемо сайт переробляти на "Вінниччина політична". бо одним Заболотним обмежуватись буде нудно. Про що тут писати? А так буде політичний громадський майданчик. Кидай
10.02.2013 - 02:29 #3Arhip
Кидайте свої пропозиції по сайту, які функції та розділі потрібні.
11.02.2013 - 12:11 #4111
Строк звернення і дата постановлення ухвали дещо різні речі:) Хоча і для "виборчих" справ передбачені "короткі" строки розгляду - не виключено, що справа розглядалась 4 місяці. (а так - справа в ВАСУ може "пролежати" і 2 і три роки).
Цікаво почитати рішення суду.
Комментирование данной новости запрещено.