Вибори 2012

Вибори 2012 17-й виборчий округ

Статті

 

Демарш Порошенка

Хоча ще рік тому велися цілком серйозні розмови про можливість створення навколо Порошенка право-центристської партії та його претензії на спікерське крісло.

З іншого боку старт виборчої кампанії зафіксував невпевненість П.О. Порошенка у виборі шляху цього повернення.

Віхою у цьому процесі стало висування Олексія Порошенка-молодшого кандидатом у депутати Вінницької обласної ради від політичної партії ВО "Батьківщина". Нікому не потрібне крісло обласного депутата, у якому Порошенку залишиться сидіти півтора роки у порівнянні з можливостями міжнародного бізнесу, яким він займався в "Укрпромінвесті" – безумовно не мета, а спосіб для його батька – Петра Порошенка продемонструвати власну готовність до повернення.

Фактично П. О. Порошенко заявив усьому українському політикуму – "Я готовий до співпраці з опозицією". Тобто повторюється ситуація 2001-2002 років, коли лідер цілком прокучмівської "Солідарності" різко змінив курс і приєднався до ющенківської "Нашої України.

Вінницька область – чудовий полігон для такого старту. Традиційна "вотчина" Петра Порошенка, в економіку якої він інвестував не один мільярд, водночас – стабільно опозиційний електорат, який вибори за виборами підтримує "Батьківщину" і БЮТ, незважаючи на абсолютну бездіяльність обласного партійного керівництва, і, навіть, відкриту підтримку їм (керівництвом) кадрової політики Партії Регіонів Щербаківська «благословила» регіоналів на керівництво Жмеринським районом.

Вигравати на Вінниччині кандидатам від опозиції, тим більше з грошима – просто і приємно. Обласне партійне керівництво «Батьківщини» – готове підтримувати кого завгодно (за певних фінансових стимулів). А, за потребою, його зміна жодної протидії і перешкод не викличе. Постійні скандали навколо очільниці партії Тимошенко у Вінницькій області, розв’язують руки центральному апарату партії настільки, що незабаром молодий депутат О. Порошенко може змістити діючого керівника опозиційної партії.

Отже, висування Порошенка-молодшого, який без волі батька, зрозуміло, такого кроку би не зробив, – це сигнал владі про готовність Порошенка повернутися у політику, і грати там "на повну".

Сигнал цей може бути обумовлений двом причинами. Перша. Петро Порошенко домовився з Партією Регіонів про власну експансію на опозиційне електоральне поле. "Регіонали" таким чином контролюватимуть залишки ще не підконтрольної структури Об’єднаної опозиції. Лідер опозиції, який у прямому сенсі "вийшов" з урядового середовища – про такого політика влада може тільки мріяти.

Причина друга – Порошенко з владою не домовився. Ображений на те, що "донецькі" залишили його "за бортом" політики не лише не запропонувавши спікерського крісла, а й елементарно усунувши від усіх важелів впливу на вироблення владних рішень, Порошенко дає їм чіткий сигнал про власну готовність до серйозного політичного протистояння. Ризик великий – бізнес. Але і ставки високі – президентські вибори 2015 року.



У тіні зазначених подій якось непримітно пройшло (не зовсім вдале) створення давно анонсованої, а деким навіть очікуваної "партії вінничан" у Верховній Раді. Офіційно оголошена Григорієм Заболотним "партія" зустріла дипломатичну відповідь Олега Зарубінського, що він нічого про неї не чув, а пропозиція Петра Порошенка підписати протокол про утворення об’єднання викликала зовсім недипломатичну заяву Григорія Калетника (33 канал), що такі угоди він не звик підписувати "у коридорі на коліні". "Порошенка моя відповідь не задовольнила", – констатує Калетник.

І, можливо, саме тоді було прийнято остаточне рішення про висування Олексія Порошенка не у якості висуванця від якоїсь нейтральної партії (тієї ж "Солідарності" або "Єдності"), а від "Батьківщини".

Хоча… все вище написане може виявитись звичним белькотом політичних експертів, які звикли до глибинного психоаналітичного аналізу неординарних кроків політиків різного рангу, розщепляючи їх на атоми шукати глибинний стратегічний план.

Всі мотиви висування Олексія Порошенка від «Батьківщини» можуть бути прозаїчно-прагматичними.

«Використовуй те, що під рукою і не шукай іншого». Як показали останні вибори, рейтинг «Батьківщини» саме у Вінницькій області, дає любому кандидату до 30% на старті кампанії, додаємо сюди фінансовий ресурс, відоме прізвище і авторитет батька, особисті зв’язки – маємо безпрограшний результат.

Петро Порошенко зробив висновки з виборчої кампанії на 16 окрузі, де Герой України Олексій Порошенко за станом здоров’я зійшов з перегонів і вирішив більше не ризикувати.

Джерело: http://blogs.korrespondent.net/users/blog/nikfilonov/a96529
Комментирование данной новости запрещено.