Вибори 2012

Вибори 2012 17-й виборчий округ

Статті

 

Політтехнолог Сергій Гайдай: найдешевша виборча кампанія буде коштувати 500 тисяч доларів!

"Газета по-українськи" №1470 за 23.08.2012. Рубрика Політика
"Мажоритарні вибори будуть перетасовкою еліти, а не оновленням".
Центральна виборча комісія зареєструвала 3127 кандидатів-мажоритарників на парламентські вибори 28 жовтня 2012 року. Найменше представників на одне депутатське місце в Донецькій області — у середньому вісім. Найбільше в Криму — 21 та Київській області — 33 у середньому.
— Не всі зареєстровані мажоритарники будуть вести повноцінну виборчу кампанію, — вважає директор стратегічного планування агентства "Гайдай.Ком" політтехнолог Сергій Гайдай, 46 років.
http//gazeta.ua/img/gallery/452/452153_1_300.jpg
Така ситуація очікувана?
— Так. У політичний історії України таке вже було. Майже на всіх округах є двоє-п'ятеро претендентів, які дійсно ведуть кампанію, мають повноцінні штаби. Решта висуванців належать до різних категорій. Перша — технічні кандидати. До них належать "однофамільці", щоб частина електорату випадково проголосувала за людину на одне прізвище з реальним претендентом. "Антиагітатори" ведуть кампанію проти певного кандидата. Друга категорія висуванців — люди, які хочуть публічності. Третя — просто "міські сумашедші".
Чому в Донецькій та Харківській областях найменша кількість претендентів на місце?
— Потужний адміністративний ресурс Партія регіонів відлякує всіх бажаючих там змагатися. Всі розуміють — шанси мінімальні.
Чому так багато кандидатів у Київській області та Києві?
— Тут найбільше політизованих людей, які мають кошти на вибори. Вони не хочуть далеко їхати. Причому ці кандидати за своїм походженням можуть бути львів'янами чи кримчанами. Тут пасеться вся Україна. Те саме відбувається з конкурсом на місце при вступі до вузів.
Чому Крим на третій позиції за кількістю претендентів на місце?
— У Криму багато різноманітних політичних сил. Навіть проросійські партії конкурують між собою. Така ситуація дозволяє всім мати надію.
Чи можуть вибори в мажоритарних округах стати соціальним ліфтом для нових людей?
— Ліфтом вони стануть для регіональних еліт, а не для тих, кого за ідеєю має піднімати соціальний ліфт. Мажоритарні вибори будуть перетасовкою в середині еліти, а не оновленням. Великих несподіванок не буде. Наверху опиняться ті, хто там зараз. Для успішного проходження виборів треба мати гроші. Це задоволення не для простих людей.
Скільки коштує мажоритарна кампанія?
— Порівняно з початком 2000-х собівартість виборів зросла. В першу чергу через подорожчання самого життя. Подорожчали і виборці. Проднаборами їх уже не здивувати. Подорожчали спеціалісти з виборчих технологій. Зараз повномасштабна кампанія коштуватиме від 2 до 6 мільйонів доларів. Для знаних людей буде трохи дешевше. Але в жодному разі не менш як 500 тисяч доларів.

Олександр КУРИЛЕНКО

Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/politics-newspaper/_mazhoritarni-vibori-budut-peretasovkoyu-eliti-a-ne-onovlennyam/452153">Gazeta.ua</a>
Комментирование данной новости запрещено.