Вибори 2012

Вибори 2012 17-й виборчий округ

Статті

 

О.Черненко: фальсифікувати вибори будуть "мажоритарники"

Сьогодні треба говорити не скільки про фальсифікацію, як про спроби зриву виборів на певних дільницях через свідомі провокації. Або це буде демонстративне вкидання бюлетенів, або це буде псування бюлетенів під час підрахунку голосів. Проте, можливостей фальсифікації багато, але вони не будуть застосовані. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Є дійсно велика небезпека, що на цих виборах буде фальсифікація. Але разом з тим, я би не робив з цього всього небезпеку", – зазначив співрозмовник агентства.http//proxy11.  media.online.ua/news/r2-d1/006/055/298/4ccf23ac6985a.jpg
За словами О.Черненка, треба говорити не скільки про фальсифікацію, як про спроби зриву виборів на певних дільницях через свідомі провокації. "Або це буде демонстративне вкидання бюлетенів, або це буде псування бюлетенів під час підрахунку голосів. Фальсифікації можливі лише тоді, коли є певна більшість в комісії певного представника. Цей міф, що все буде сфальсифіковано – залишається міфом. Насправді, можливостей фальсифікації багато, але вони не будуть застосовані", – сказав він.

Між тим, голова КВУ зазначив, що різниці між регіонами немає. "Є один округ, в якому 5 мільйонерів, які будуть робити що завгодно. А є сусідній округ, де є один чітко визначений лідер, і там вибори пройдуть спокійно. В розрізі "мажоритарки" я би не казав, що є різниця між регіонами", – сказав О.Черненко.

"Фальсифікувати будуть "мажоритарники". Політичні сили виборами майже не займаються. На кожному мажоритарному окрузі є люди, які вгатили купу грошей в виборчий процес. Коли вони будуть бачити, що вони не виграють, то почнуть підкупляти комісії і робити все що завгодно. Україна просто забула, що таке мажоритарні вибори. Тут йдеться вже не про політичну силу, а про те, що "мажоритарники" самі будуть займатись підкупом, тощо", – наголосив він.

Нагадаємо, раніше заступник голови правління Комітету виборців України Віталій Тесленко зазначав, що фальсифікацій результатів парламентських виборів не слід очікувати безпосередньо в день голосування.

"В цей день як правило не відбувається таких речей (порушення та фальсифікації ред.). Певні речі можуть відбуватися вже на етапі підрахунку голосів – тоді, коли ситуація не контрольована спостерігачами, коли кудись вивозяться бюлетені. На тому етапі фальсифікації можливі", - зазначив В.Тесленко.

Водночас він наголосив, що КВУ не очікує застосування так званих "каруселей" під час виборів у жовтні.

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров на минулому тижні повідомив, що 16 жовтня робота зі встановлення камер відеоспостереження на виборчих дільницях буде завершена.

"Сьогодні перед країною стоїть дуже серйозне випробування - вибори. Ми робимо все, щоб вибори пройшли демократично, вільно та з повним дотриманням стандартів. Ми пішли на небувалі та дуже важкі для нас витрати з обладнання кожної виборчої дільниці камерами відеоспостереження і 16 жовтня ця робота буде завершена. Кожен отримає можливість на своєму комп'ютері спокійно вийти і посплстерігати як ідуть вибори на тій чи іншій дільниці, а найголовніше, і ми в цьому теж дуже зацікавлені, порахувати скільки зайшло на дільницю людей, скільки бюлетенів опущено, співпадає результат чи ні, все це буде абсолютно прозоро. І ми таким технічним чином виключимо можливість будь-яких маніпуляцій та розмов про фальсифікації тощо",- сказав прем'єр.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що до 12 жовтня на всіх виборчих дільницях буде встановлено веб-камери.

Азаров наголосив, що уряд зацікавлений, аби вибори пройшли демократично, прозоро, відповідно до встановлених законодавством норм.

За його словами, у цьому зв’язку відповідно до урядового рішення всі виборчі дільниці будуть оснащені камерами. "Уряд виділив значні кошти на встановлення камер на дільницях. Станом на 1 жовтня із 34 тис. виборчих дільниць на 10 тис. дільниць такі камери вставлено.

Джерело: УНН
Комментирование данной новости запрещено.