_

Децентралізація по вінницьки - совок та профанація

Як відомо, завершено обговорення перспективного плану об’єднання громад, а Вінницька обласна рада прийняла відповідне рішення та затвердила план.
Організацію роботи по обговоренню плану здійснювала Вінницька обласна державна адміністрація.
Координаційному центру Ладижинської міської територіальної громади стало відомо як затверджувався перспективний план об’єднання громад Вінницької області і які наслідки прийнятого обласною радою рішення будуть для деяких громад Тростянецького району. Для прикладу можна взяти дві сільські територіальні громади – село Оляниця та село Четвертинівка.

Нагадаємо, що громада села Оляниця прийняла рішення не приєднуватись до жодної громади і зберегти свій правовий статус, який село має на сьогоднішній день. Іншим варіантом розглядалось питання приєднання до міста Ладижин, але цей варіант було залишено про запас враховуючи пасивну позицію місцевої влади міста Ладижин. Варіанти приєднання села до Тростянця, як того хотіла тростянецька районна влада або до села Гордіївки, як того хотіли розробники перспективного плану з обласної адміністрації, жителі села категорично відкинули і не погодились на такий варіант.

Громада Четвертинівки була солідарна з Оляницею і також вирішила ні з ким не об’єднуватись і залишити свій правовий статус самостійної громади.

Згадаємо, що об’єднання громад ґрунтується на принципах добровільності, тобто ніхто не має права примушувати людей проти їх волі приймати будь-які рішення по об’єднанню громад. Аналогічні обіцянки не тиснути на людей і враховувати їх думки роздавали направо і наліво представники влади від самого вищого рівня до найнижчого чиновника. І що в результаті?
Як виявилось, перспективний план об’єднання громад було затверджено з нівелюванням волевиявлення сільських територіальних громад на підставі рішень районних рад.

Так сталось в Тростянецькому районі, де Тростянецька районна рада включила село Оляниця та село Четвертинівка до Тростянецької територіальної громади, а обласна рада за поданням обласної адміністрації, яким було відомо про рішення Оляниці та Четвертинівка затвердила перспективний план знівелювавши волевиявлення жителів сіл.

Потрапить до Тростянця і селище Ладижинське або більше відоме як залізнична станція «Ладижинська», у жителів якого взагалі в голову не може вміститись рішення влади. Як так може бути, щоб через дорогу було місто Ладижин, де розташовано комбікормовий завод, а вони будуть належати до Тростянця.
9967_olyanicya.jpg (67.9 Kb)
Тиждень тому про те, що і районна влада і обласна, наплювала на рішення громад Оляниці та Четвертинівки, стало відомо людям з листів заступника керівника апарату – начальника управління діловодства та контролю апарату обласної державної адміністрації Оксани Довгань на яку обласні керівники переклали відповідальність. В Оляниці та і в Четвертинівці листи викликали цілу хвилю емоцій, невдоволення прийнятим рішенням та нерозуміння того, що їх чекає далі.

Відповідно до законодавства об’єднати примусово без рішення референдуму громади неможливо, тому перспективний план може залишитись лише папером, але «знаючі люди» вже кажуть, що у влади є важелі тиску на громади через бюджет, який можуть врізати тим громадам, які не будуть лояльні і не підтримують планів кількох чиновників.

Натомість існують і більш радикальні пропозиції. В Оляниці обговорюють можливість перекриття дороги у випадку, якщо Оляницю спробують приєднати до Тростянця, тому не так все просто з децентралізацією та об’єднанням громад, як це співає влада. На прикладі таких сіл, як Оляниця та Четвертинівка влада втратила останній рівень довіри до себе відповідно і до реформи місцевого самоврядування.

http//lad.vn.ua/gromada/uploads/images/default/9967_olyanicya.jpg
Опублікував Arhip, 18 июля 2015
  • 0

Додати коментар

Імя:
E-Mail:
Коментар:
Введіть код: *
captcha






Адмінпанель