Головна сторінка, Новини, Слайдер, Статті В селі Четвертинівка, що неподалік Ладижина, створять історико-культурний заповідник “Батіг”

В селі Четвертинівка, що неподалік Ладижина, створять історико-культурний заповідник “Батіг”

http//lad.vn.ua/uploads/images/foto/2417_batig.jpgВ селі Четвертинівка Тростянецького району знаходиться пам'ятка місцевого значення «Поле Батозької битви», до складу якої входять унікальні історичні і природні місця, що потребують захисту, охорони і благоустрою із боку держави як об’єкти історичної, культурної і природної спадщини.

Ще донедавна, справжні історичні перлини України такі як Богданова криниця, з якої, за переказами, козаки пили воду; козацький камінь на тому місці, де козаки вбрід переходили річку; Кривавий яр, по якому, як свідчить історія, текла кров і козаків, і шляхтичів, обеліск Козацької слави, збудований на честь 350-річчя Батозької битви, були поза увагою влади.
Таку неповагу до історичної спадщини України вирішили виправити учасники літературно-мистецького об'єднання "Стожари", які наприкінці липня минулого року внесли ініціативу створення Національного історико-культурного заповідника "Батіг" з метою вшанування борців за незалежну Україну. Патріотична ідея відразу отримала схвалення та підтримку творчих людей та громадськості Тростянеччини та міста Ладижин.
Підтримали ідею створення історичної пам’ятки і на обласному рівні. Так, 22 липня 2014 року постійна комісія Вінницької обласної Ради з питань культури, духовності та історичної спадщини одноголосно ухвалила рішення про підтримку ініціативи літературно-мистецького об’єднання "Стожари" та інших щодо створення Національного історико-культурного заповідника “Батіг”.
Голова обласної Ради Сергій Свитко затвердив склад оргкомітету з вивчення питання щодо створення історико-культурного заповідника “Батіг” в селі Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області. Очолила оргкомітет заступник голови обласної Ради Наталія Солейко.
До складу оргкомітету ввійшли представники обласної Ради та облдержадміністрації, обласного краєзнавчого музею, науковці-історики, краєзнавці, представники місцевої влади Тростянецького району та села Четвертинівки, громадські діячі та екологи області.
Увійшов до складу організаційного комітету і голова літературно-мистецького об’єднання "Стожари"Андрій Скакодуб, якого обрано координатором громадського організаційного комітету.
Оргкомітет, за результатами своєї роботи, має вивчити, узагальнити інформацію з цього питання, а також підготувати пропозиції голові обласної Ради щодо створення історико-культурного заповідника “Батіг”.
Слід зазначити, що в селі Четвертинівці існує музейний комплекс “Батозька битва”, який за рішенням 14 сесії Вінницької обласної Ради 5 скликання від 8 грудня 2007 року №449 “Про підсумки обласного конкурсу “Сім чудес Вінниччини” визнано “Перлиною Поділля”.

Для довідки:
Переможна битва під Батогом поблизу с. Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області між військами української козацької держави під проводом Богдана Хмельницького та Речі Посполитої під командуванням польського коронного гетьмана М. Калиновського відбулась 1-2 червня 1652 року.
Ця битва стала однією із найважливіших перемог української нації у ході національно-визвольної війни проти польських загарбників у середині ХVІІ ст. Батозька битва була зразком мужності і військового мистецтва повсталих народних мас, а також вершиною воєнного таланту і майстерності Богдана Хмельницького.
Автор:Arhip Разміщено:6 листопада 2014 Переглядів:1011 Коментарів:0
_

Додати коментар