Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Вход
  Реєстрація

Проблема малих річок: Громадськість Ладижина і Четвертинівки взяла під охорону «четвертинівське джерело»

6789_image002.jpg (26.18 Kb)В Україні більше 22 тисяч малих річок з яких кожного року їх частина поступово зникає враховуючи як кліматичні проблеми так і втручання людини через неконтрольований вплив внаслідок господарської діяльності. Малі річки є джерелом не тільки питної води для людей та слугують джерелом водопостачання для підприємств в тому числі сільського господарства, але є основою унікальних по своїй суті екосистем.

В заплавах цих річок розташовані сінокоси та пасовища, які є почасти також основою для формування рекреаційних систем для розвитку внутрішнього так-званого зеленого туризму. Важливість малих річок для України просто величезна. Саме малі річки дають до 60% всього об’єму водних ресурсів України. У випадку, якщо втрутитись в екосистеми малих річок можна отримати як наслідок непоправні наслідки у формі відсутності води в криницях в навколишніх населених пунктах, як мінімум. У випадку,якщо такі наслідки набирають обертів масово, то це неминуче призводить до зменшення потоку великих річок, а це вже безпека великих міст України, енергетика і т.д.

Однією із цілей сталого розвитку ООН є раціональне використання водних ресурсів. Саме тому промислове використання ресурсів малих річок України слід обмежувати, оскільки виснаження малих річок призведе до падіння рівня грунтових вод, ерозії грунтів, порушення дренажної датності басейнів річок та інших наслідків.

Громадська організація «Ладижинська громадська рада» та громадська організація «Четвертинівська громадська рада» спільно з ГО «народний центр екологічного контролю» розуміючи існуючу проблематику вирішила взяти під громадську охорону «четвертинівське джерело» з якого бере початок річка Батіг, що в Четвертинівці. За оцінкою четвертинівських активістів це джерело дає на добу в середньому 120 кубічних метрів води. На відео можна побачити, як б’є вода з землі спадаючи з 3-метрової висоти. Це джерело може становити цікавість для його використання для промислових потреб господарського сектору, що може призвести до порушення водного балансу. Це є недопустимим. На думку громадських активістів, це джерело слід використовувати тільки для питних потреб населення та рекреаційних потреб Четвертинівки та області.

Також потребує впровадження цілісна комплексна програма захисту малих річок. Для початку можна ініціювати запровадження такої програми в межах Вінницької області, надавши можливість для реалізації екологічних проектів в басейнах малих річок області.

Крім того, вивчення проблематики потребує серйозних досліджень, а тому Ладижинська громадська рада буде шукати партнерів для проведення серйозних екологічних досліджень проблематики малих річок в Вінницькій області та Україні найближчим часом.

Громадська організація «Ладижинська громадська рада»

17.07.2017
Автор: admin

Обновлено 17.07.2017 - 18:45