Завантаження. Почекайте будьласка...
Головна сторінка - Культура Євреї Вінниччини відзначили Пурім

Євреї Вінниччини відзначили Пурім

Молитвою рабина Шауля Горовіца 24 березня розпочалось єврейське свято радості і веселощів Пурім.

З привітальним словом виступив начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецький, який побажав великій єврейській родині радості і добра, веселощів і гарного настрою в день великого і чудесного спасіння євреїв від гибелі.

Театралізовану виставу «Цариця Естер» подарували глядачам учні Вінницької середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. «Ор-Менахем». Веселе дійство свята продовжили танцювальний колектив «Грація» та клоуни. Всіх присутніх пригощали різноманітними солодощами, діти й дорослі у костюмованому вбранні танцювали під звуки веселої єврейської музики.

Так весело і гармонійно святкувала єврейська громада Вінниччини свято Пурімшпіль.

Для довідки:

Пурім - це свято порятунку євреїв від рук ворогів та про чудесне спасіння євреїв в Перському царстві більше 2400 років тому від лиходія Амана, який задумав знищити весь єврейський народ і заморочив царя Ксеркса. І тільки втручання цариці Естер їх врятувало. Все це відбувалось в період правління царя Ксеркса (Артаксеркса), який отримав назву від слова «пур», що означає «жереб».

На відзначення цього свята в Пурім прийнято влаштовувати дводенний карнавал, дітям купують або роблять маскарадні костюми, а крім того євреї їдять багато спеціальної пуримської смакоти. Так що всі єврейські діти чекають Пуріму, обмірковують театралізовані костюми, для відтворення події того часу, купують тріскачки і барабани і передчувають веселощі.
Жанр пурімшпіль виник набагато пізніше свята Пурім, принаймні років двісті тому. Першими пурімшпілерами були голодні студенти ієшив. Їхні вуличні самодіяльні вистави на тему «Книги Естер» про «проклятого Амана» і «Благословенного Мордехая», визивали жаль у жителів містечок і вони преміювали акторів солодкими «вухами Амана» і іншою смакотою, щоб ті трохи від'їлися за час свята Пурім. Особливо в Пурим треба веселити народ, особливо всіх засмучених - вдів, сиріт та інших представників соціально слабких верств.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

5841_0.jpg (235.01 Kb)4347_20.jpg (207.32 Kb)
27 березень 2016 | | Автор:victoria | Переглядів: 683 Коментарів: 0

Додати коментар

Ви зайшли на сайт як незареєстрований.
Ви можете зареєструватись або увійтипід своїм им'ям.
Також Ви можете увійти через одну із соціальних мереж - Увійти через соцюмережі

Логін
Пароль