_

Сергій Свитко: “За кожною майбутньою об’єднаною громадою ми повинні бачити реальних жителів з їх конкретними проблемами і потребами”

6991_img_7903.jpg (139.21 Kb)Про це заявив голова Вінницької обласної Ради Сергій Свитко 17 червня на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради.


В ході засідання, участь у якому взяли керівники територіальних громад з усієї області: сільські, селищні, міські голови територіальних громад з усієї області, було розглянуто питання “Про проект Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року” і “Про проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області”.

Голова обласної Ради висловив свою думку щодо проекту Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2020 року.

- Маємо надію, що реалізація Стратегії 2020 сприятиме збереженню позитивної тенденції розвитку економіки області. Вважаю, що Стратегія повинна стати тим управлінським інструментом, який допоможе Вінниччині стабільно та динамічно розвиватися на найближчих п’ять років, сприятиме збалансованому соціально-економічному розвитку сіл, селищ, міст і районів області. Головним завданням Стратегії, на моє переконання, повинно стати підвищення ролі і якості життя, добробуту усіх жителів області. На виконання цього завдання і повинні бути спрямовані стратегічні цілі та основні заходи Стратегії, - сказав Сергій Свитко.

Керівник обласного органу місцевого самоврядування наголосив, що доцільно розробити нові програми і проекти, які дозволять забезпечити динамічний розвиток області. Для цього, насамперед, потрібно здійснити ревізію усіх діючих обласних програм, яких є на сьогодні 70, і які фінансуються лише 44%. Іншим важливим напрямом роботи має стати перегляд та актуалізація стратегічних планів розвитку сільських та міських територіальних громад, районів.

Проект Перспективного плану формування територій громад Вінницької області викликав найбурхливіше обговорення серед членів Координаційної ради і запрошених – керівників територіальних громад. Сьогодні це питання є одним із найбільш важливих, що хвилює жителів області та керівників органів місцевого самоврядування. Очільник обласної Ради поінформував присутніх на засіданні, що обласною Радою спільно з органами місцевого самоврядування області, органами виконавчої влади проводиться широке громадське обговорення проекту Перспективного плану формування територій громад Вінницької області.

- Про необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи говорять ще з початку відновлення незалежності України. Вважаю, що питання децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування не те що на часі, ці реформи вже запізнилися. Серед основних причин для проведення адміністративно-територіальної реформи можна назвати і недієздатність громад, і наявність двовладдя на місцях, і нераціональне використання земельних ресурсів та неоднорідна бюджетна система. Як приклад, маємо досвід наших сусідів - поляків, які здійснили ефективну адміністративно-територіальну реформу і мають у цьому плані значні успіхи. Існуюча система органів місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою України не дозволяє сформувати самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними і фінансовими ресурсами, територією та об’єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на зазначені органи завдань та функцій, - підкреслив Сергій Свитко.

Голова обласної Ради повідомив, що у Вінницькій області існує 1 тис. 504 населених пункти, які об’єднані в 661 сільську, 28 селищних і 18 міських рад, що є найвищим показником в Україні.

- На основі зазначених рад і територіальних громад планується утворити нові, спроможні, об’єднані територіальні громади, які повинні стати потужним центрами з економічним потенціалом, привабливим для інвесторів. Разом з тим, хочу відзначити, що думки керівників органів місцевого самоврядування області щодо проекту Перспективного плану є неоднозначними. У таких випадках доцільно провести всебічний аналіз пропозицій. Під час прийняття рішення повинна враховуватись думка кожного села і селища. Ініціатива щодо об’єднання має йти знизу. Я особисто зроблю усе для того, щоб права громад і громадян були дотримані, а реалізація Закону України про добровільне об’єднання територіальних громад відбувалась виключно на добровільній основі. Вважаю, що на сьогоднішньому етапі недостатньо ведеться роз’яснювальна робота щодо мети, завдань та наслідків об’єднання територіальних громад. Жителі мають бачити реальні бюджетні розрахунки на одного сільського мешканця та переваги об’єднання, - відмітив Сергій Свитко.

Очільник обласної Ради також окреслив низку необхідних кроків в частині внесення змін до чинного законодавства у напрямі здійснення реформи місцевого самоврядування.

- На мою думку, запропонована Кабінетом Міністрів України методика формування спроможних територіальних громад є занадто уніфікованою та не враховує особливостей регіонів України. Проведення адміністративно-територіальної реформи вимагає доопрацювання нормативно-правового забезпечення зазначених питань. За кожною майбутньою об’єднаною громадою ми повинні бачити реальних жителів з їх конкретними проблемами і потребами. Тому я сподіваюсь на розумне, об’єктивне і виважене рішення членів Координаційної ради і депутатського корпусу Вінницької обласної Ради, - заявив Сергій Свитко.

джерело
Опублікував Arhip, 21 июня 2015
  • 0

Додати коментар

Імя:
E-Mail:
Коментар:
Введіть код: *
captcha






Адмінпанель