Завантаження. Почекайте будьласка...
Головна сторінка - Економіка ДТЕК перерахував 300 млн. гривень на рахунок ДП «Вугілля України»

ДТЕК перерахував 300 млн. гривень на рахунок ДП «Вугілля України»

http//lad.vn.ua/uploads/images/foto/4198_dtek.jpg

ДТЕК перерахував у березні державному підприємству «Вугілля України» за вугілля 300 млн грн. Попри те, що за цей період заборгованість перед компанією за вироблену електроенергію зросла на 900 млн грн, компанія ці кошти знайшла.

Інформація про борг ДТЕК перед «Вугіллям України» на 500 млн грн, озвучена сьогодні у ЗМІ міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним, не відповідає дійсності. За тиждень ДТЕК змушений вже вдруге уточнювати дані міністерства. Спочатку суму боргу називали в 900 млн грн, тепер знизили до 500 млн грн, але й ця цифра не є правильною. Про це «Новини Ладижина» повідомила прес-служба компанії ДТЕК.

На 1 квітня термін оплати настав щодо постачання вугілля ДП «Вугілля України» на адресу ТОВ «ДТЕК Трейдинг» для ТЕС компанії на 223 млн грн. ДТЕК робить усе можливе, щоб розрахуватися із шахтарями, незважаючи на приріст заборгованості перед компанією і збитковий тариф ТЕС. У першому кварталі ДТЕК перерахував «Вугіллю України» понад 450 млн грн. (Детально про розрахунково-касове обслуговування - www.platinumbank.com.ua/view.rko/)

Можливості ДТЕК закуповувати паливо безпосередньо пов’язані з вартістю електроенергії та розрахунками за неї держави. Якщо ТЕС не отримують достатньо коштів як тариф, а борги ДП «Енергоринок» сягають мільярдів, енергетикам нічим платити вугільникам. Борг держави в особі «Енергоринку» перед тепловою генерацією на 26 березня досяг 8 млрд грн, зокрема, перед ТЕС ДТЕК — 6,8 млрд грн.

Паливний складник у тарифі ТЕС закладено на рівні 800 грн за тонну, тоді як фактична вартість вугілля вітчизняного видобутку становить не менше 1500 грн за тонну, на шахтах ДП «Вугілля України» — понад 1700 грн за тонну, імпортного — понад 2000 грн за тонну. Нинішній тариф для ТЕС вбиває теплову генерацію. Щоб вижити, у ТЕС має бути тариф 120 коп./кВт-год. Сьогодні ж розрахунковий тариф ТЕС на березень становить 80 коп./кВт-год.

За чинного тарифу у квітні ТЕС не буде за що закупити вугілля, і вони не зможуть виробити потрібну для України кількість електроенергії. Це стосується й державних, і приватних ТЕС. Якщо Міненерговугілля і НКРЕКП не вживуть термінових заходів, питання про борги за зарплатою через кілька місяців може стояти вже не тільки у вугільників, а й у енергетиків.

Ще однією проблемою є відсутність прямих договорів на закупівлю вугілля між шахтами й генерувальними компаніями. Проекти договорів передано до Міненерговугілля. Ми розраховуємо, що міністерство докладе всіх зусиль, щоб якнайшвидше підписати контракт на придбання вугілля в державних шахт, який враховує рівень тарифу та оплати за електроенергію. Це дозволить і далі регулярно відвантажувати продукцію із шахт Львівсько-Волинського басейну і своєчасно розраховуватися із шахтарями.
1 квітень 2015 | | Автор:victoria | Переглядів: 701 Коментарів: 0

Додати коментар

Ви зайшли на сайт як незареєстрований.
Ви можете зареєструватись або увійтипід своїм им'ям.
Також Ви можете увійти через одну із соціальних мереж - Увійти через соцюмережі

Логін
Пароль