Завантаження. Почекайте будьласка...
Головна сторінка - Статьи, Интервью Станіслав Шевчук, екс-суддя Європейського суду: "Виграти справу у Європейському суді - це реально!"

Станіслав Шевчук, екс-суддя Європейського суду: "Виграти справу у Європейському суді - це реально!"

Проблема компенсації державою пенсійних виплат різним категоріям населення - "діти війни", чорнобильці, "афганці", - якою останні місяці фундаментально займається Соціальний фонд Анатолія Матвієнка, не-сподівано стала в центрі уваги різних провладних структур, повідомляє "Ладижинська газета".

За діяльністю А. Матвієнка уважно стали спостерігати органи влади, яким (у разі виграшу у Європейському суді) доведеться матеріально компенсувати всі невиплачені грошові надбавки населенню. Більш того, у місцевих ЗМІ почали з'являтися відверто замовні матеріали місцевих "юристів", суть яких зводилась до того, що програма фонду А.Матвієнка "Твій захист у Європейському суді" не має жодних юридичних перспектив.

Щоб з'ясувати чи так це насправді, ми зустрілись з людиною справді компетентною - колишнім суддею Європейського суду з прав людини, доктором юридичних наук, професором Національного університету "Києво-Могилянська академія", членом-кореспондентом Академії правових наук України, членом Національної комісії з укріплень демократії та ствердження верховенства права Станіславом Володимировичем ШЕВЧУКОМ.

- Скажіть будь ласка, як Ви можете оцінити законність рішення про скасування пільг?

- Одночасно складне і просте запитання. Конституцією України закріплені так звані позитивні права, до яких відносяться свобода слова, інші політичні права, у тому числі й соціальна відповідальність держави перед громадянином. Всі ці права мають бути забезпечені державою, більш того, ці права зафіксовані в Конституції України. І реалізація цих прав стоїть навіть вище конкретних законів, бо вони прописані в Основному законі України, тобто, в Конституції.
http//www.minjust.gov.ua/images/photo/b_photo_28_05_08_2_12.jpg
Проте Українська держава запропонувала перевести реалізацію цих прав в ручний режим, через рішення Кабміну і його підзаконних актів. А це вже пряме порушення статті 6 Європейської конвенції з прав людини.

В Україні існує законна ієрархія - перший рівень - це Конституція, другий - закони, і третій - підзаконні акти. Другий і третій рівень не можуть суперечити Основному закону - Конституції. У нас же конституційні права громадян, зокрема, права на надання соціальних пільг, виконується (а вірніше, зовсім не виконується) підзаконними актами Кабміну. І держава грубо порушує Конституцію, вводячи підзаконними актами дивний критерій реалізації конституційних прав громадян - заплатимо, "якщо є гроші".

- А у простих людей є шанси виграти цю справу у Європейському суді?

Я скажу більше - якщо національні уряди не виконують рішень своїх судів, то до Страсбургу (тобто, до Європейського суду з прав людини) такі позови є 100% виграшними. В Європі це взагалі головний критерій державності і демократії. Поміркуйте самі, судова гілка влади виносить по конкретній справі рішення, а виконавча гілка влади його не виконує. В європейській судовій практиці - це абсурд. Тому подальше рішення європейських суддів по справам, які будуть реалізовані Соціальним фондом Анатолія Матвієнка, особисто для мене є повністю передбаченими. Європейський суд задовольнить позови і змусить Україну виплачувати пенсійні надбавки.

- Ви, як людина, яка не один рік безпосередньо працювала у Європейському суді, прокоментуйте, яким чином будуть розглядатися позови у Страсбурзі?

- Все починається із заповнення відповідної заяви, до-кладаються копії всіх документів. Важливо також пройти всі судові і касаційні інстанції в межах національної судової системи, у даному випадку в Україні.

Проте бувають і винятки, як, наприклад, з недавнім рішенням Європейського суду по справі Луценка. Якщо Рада Європи дає звіт, що судові інстанції в Україні є заангажованими, то всі касаційні рівні проходити необов'язково. Більш того, фонд Матвієнка робить грамотно, що збирає позови громадян з одного регіону. Цим засвідчується, що у конкретному районі чи області масово порушуються конституційні права громадян, а тому такі справи можуть бути розглянуті відносно швидко.

Далі у Страсбурзі профільні юристи розглядають: прийняти справу до розгляду чи ні, і далі справа розглядається вже по суті. З врахуванням того, що для Європейського суду ця справа вважається простою (тобто, тут немає політичного підтексту, чи насилля над людиною), її будуть розглядати три судді.

- А що скажете за термінами?

- А це вже в цій справі, мабуть, саме складне питання. У Європейському суді зараз знаходиться 145 тисяч справ, від України - приблизно чотири з половиною тисячі. Специфіка Європейського суду полягає в тому, що він, перш за все, розглядає невідкладні справи, такі, як, наприклад, катування людей (можна згадати справу Іванова проти України), чи політичні переслідування (той же Луценко). Але справа по пенсійним пільгам також може бути віднесена до невідкладних, таких скарг надійде солідна кількість. У такому разі фонд Матвієнка зможе отримати схвальне рішення Європейського суду до кінця цього року.

Потрібно також мати на увазі, що власне для суду такі справи будуть очевидними, тому виграти їх - реальність. Головне - правильно оформити документи, супроводжувати їх розгляд у Страсбурзі, але з цим юристи Соціального фонду Анатолія Матвієнка, впевнений, впораються.
18 серпня 2012 | | Автор:Arhip | Переглядів: 2646 Коментарів: 12
Написав: Ніна 19.08.2012 - 09:41
Справу виграти"реально", а чи РЕАЛЬНО чекати виконання рішення Европейського суду?
Написав: Андрій 26.08.2012 - 21:29
Не реально- кажу вам! Дуриловка перед виборами! Старенькі на жаль хавають! Любі - він хоче на 5 строк не тратитись, реально допомагаючи, а травить мульку! Правда тут не та аудиторія! Ото ж внуки передай те своїм стареньким- їх розводять!
Написав: Arhip 26.08.2012 - 22:02
В Ладижині до громадської приймальні кожного дня приходять 150-200 чоловік, причому приходять навіть батьки дітей, які працюють на пана Кучера. Проект "Європейський суд" народився не Матвієнком та його піар-технологами, а самим чорнобильцями, які в квітні ініціювали його і фактично змусили Матвієнка його запустити.
Написав: Arhip 26.08.2012 - 22:05
Крім того, були проведені консультації з відомим правником Володимиром Буткевичем та його учнем, нашим земляком. Станіславом Шевчуком, які десятки років мали справу з Європейським судом, тому перед тим, як вищати, слід почитати з ким ви сперечаєтесь. Європейський суд зараз - це єдина надія пенсіонерів отримати вкрадені пенсії, позаяк в Україні це вже неможливо апріорі.
Написав: Arhip 26.08.2012 - 22:07
До речі, до громадської приймальні зараз телефонують зо всієї України чорнобильці, військовослужбовці та діти війни з проханням розкрутити цей проект і в них. Тільки з Вінницької області звертались чорнобильці з 10 міст, тому резонанс проекту дуже серйозний. Такого масштабу з Європейським судом в Україні ще не було ніколи.
Написав: Дмитро 1.09.2012 - 19:38
Розділ II ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СУД З ПРАВ ЛЮДИНИ
Стаття 35 Умови прийнятності
1. Суд може брати справу до розгляду лише після того, як було
вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із
загальновизнаними принципами міжнародного права, і впродовж шести
місяців від дати постановлення остаточного рішення на
національному рівні. --- нших умов прийняття заяв до суду у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод просто НЕ ІСНУЄ.
Написав: КЕФИР 3.09.2012 - 00:44
Дмитро, коли в судах таких, як ти, не буде, тоді і прийде майбутнє світле) Але скільки ще гімна вичистити треба ой-йой..)
Написав: Лариса 3.09.2012 - 03:00
Розводить депутат 6 скликань бабульок...на сьомий заход йти хоче! А що не зробиш ради такого тепленького насиженого місця/ Хіба що ще можна конкурентів облиті брудом-що і старанно робить-газетки підпільні про екологічні страшилки випускає! Мало що дурить-та ще й залякує народ... Так Матвієнку в ВР довічно залишитися хочеться!
Написав: dima 3.09.2012 - 03:07
А ти Архіпчику пиши,пиши... гроші ж відробляти потрібно Кучера мочи далі- а як же- життя таке-відробляти Матвієнку треба Тільки якщо твої діти будуть жити в такій державі-де пенсіонери-чиновники і лапша людям на вуха, то не обезсудь Сам же винен
Написав: Arhip 3.09.2012 - 09:34
Сайт не має відношення до виборчої кампанії. Це раз. Якщо б хтось дава на це гроші, це буцло б непогано, але саме цікаве, що сайт існує завдяки ентузіазму двох людей, - мене та тех-адміна з Вінниці, батьки якого жили колись в Ладижині. невже не можна зрозуміти, що в житті є випадки. коли безплатно робиш справу, від якої залежить майбутнє твоїх дітей.
Написав: КЕФИР 3.09.2012 - 10:52
Адмін Архіп, не треба про політику було сайт писати, а то підлабузники Кучера та інших претендентів тебе закусають. І навіть не виправдовуйся)
Написав: Іван 3.09.2012 - 12:18
Лариса, як ти примудрилась за 21 рік шість скликань створити, що аж на сьоме вже когось відправляєшь. О політик, то політик.Ніяка бабка поруч не сиділа. Як що ще зо дві таких розумних Лариси, то не вмре вже Україна.........., але і жити гарно ніколи на стане!!!!!!

Додати коментар

Ви зайшли на сайт як незареєстрований.
Ви можете зареєструватись або увійтипід своїм им'ям.
Також Ви можете увійти через одну із соціальних мереж - Увійти через соцюмережі

Логін
Пароль